Meer dan 28 energieleveranciers in Nederland

Sinds 2004 is de energiemarkt vrij gegeven en mogen alle huishoudens in Nederland zelf een energieleverancier kiezen. Er zijn in Nederland wel meer dan 28 energieleveranciers op de markt actief. Alle energieleveranciers verschillen dan ook van elkaar en voor je een keuze maakt, doe je er goed aan om te vergelijken. Maar waar moet je op letten?

Geschenken en premies van energieleveranciers

Veel energieleveranciers willen graag de indruk wekken dat zij de goedkoopste en voordeligste tarieven voor gas en stroom hebben. Dit doen ze door bijvoorbeeld welkomstpremies, kortingen of cadeaus weg te geven bij een nieuw contract. Hier zitten echter wel altijd specifieke voorwaarden aan verbonden en vaak betaal je het ontvangen geschenk op een andere manier terug aan de energieleverancier. Zo ben je dus duurder uit voor je gehele contract.

De tarieven

Wanneer je gaat kijken naar de tarieven van diverse leveranciers, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Als eerste moet je altijd letten op de energieleverancier met de laagste tarieven voor gas en stroom. Ook is het verstandig om te kijken naar de tarieven voor de vaste leveringskosten zoals het vastrecht. Deze tarieven mogen de leveranciers zelf bepalen. Tussen de ene en de andere energieleverancier kan soms wel tot €10,- verschil in zitten. Je contract is dan alsnog nog voordelig.

Wat doen energieleveranciers?

De leverancier koopt stroom en gas in voor de aangesloten huishoudens. Daarnaast verzorgen ze de administratie, de jaarnota en als je overstapt de eindnota. De leveranciers zorgt dus niet voor de daadwerkelijke levering van stroom en gas in jouw woning. Dit wordt verzorgt door de netbeheerder.

Hulp bij het vergelijken van leveranciers

Wanneer je het vergelijken van diverse leveranciers een lastige klus vind, dan kun je gebruik maken van een vergelijker. Je vult je gegevens en het verbruik van je woning in en je krijgt direct een selectie met voordelige energieleveranciers te zien. Dit is gebaseerd op het door jou ingevoerde verbruik, zo weet je direct wat je per maand gaat betalen. Door het gebruik van de vergelijker, is een keuze maken tussen de verschillende energieleveranciers gemakkelijk en snel gedaan!